Schoolonderzoek door Inge-Loes Vredegoor in Rubya

In oktober en november 2012 heb ik samen met Joey Willemsen veldwerk verricht in Rubya. Dit had betrekking tot het project waarbij stichting Shoma een eigen school wil gaan bouwen. Wij hebben als vrijwilligers schoolonderzoek en grondonderzoek gedaan als voorbereiding op de bouw en het organiseren van de nieuwe school. Mijn taak bestond uit het schoolonderzoek.

Schoolonderzoek

Om een goed beeld te kunnen krijgen van het huidige onderwijs in en rondom Rubya, heb ik scholen in Rubya en omgeving bezocht. Op deze wijze heb ik een indruk kunnen krijgen van de lessen, lesmethoden, faciliteiten en problemen waar de scholen tegen aanlopen. Ik probeerde op deze wijze veel van de scholen te leren om te voorkomen dat de nieuwe Shoma school deze problemen straks zelf ondervindt.

Ik heb 8 publieke (overheids-)scholen bezocht in Rubya en omgeving. Overal sprak ik met onderwijzers en hoofden. Zo nodig kreeg ik hulp van een onderwijzer, die in het Kiswahili toelichting gaf.

Bij deze bezoeken heb ik lesplannen, roosters en organisatiestructuren in mogen kijken. Op elke school kreeg ik een rondleiding, waardoor ik een redelijk complete indruk van de scholen kreeg wat betreft faciliteiten, ruimtes en dergelijke. Ook heb ik boeken ingekeken en mocht kort verschillende lessen bijwonen.

Dit alles is uitgewerkt in een verslag voor stichting Shoma. Scholen lopen eigenlijk allemaal tegen dezelfde problemen aan. Zo is er, wat betreft faciliteiten, een groot gebrek aan boeken, klaslokalen (soms zijn er wel 115 kinderen in één klas) en toiletten (bijvoorbeeld 8 ‘toiletten’ voor bijna 1000 leerlingen). Vaak gaan de kinderen daarnaast naar school van 8 tot ca. 3 uur zonder te eten en te drinken. Ook inhoudelijk wat betreft het onderwijs en communicatie (tussen docenten en communicatie met ouders) heb ik veel informatie verworven. Dit kan van toepassing komen bij het opzetten van de nieuwe Shoma school.

Ten slotte heb ik 2 privé scholen bezocht, waarvan één in Dar es Salaam en één in Bukoba. De school in Dar es Salaam bestaat al een aantal jaren. Hier zijn we 1,5 week gebleven om een indruk te krijgen van deze school. Deze school zou als voorbeeld kunnen dienen voor de nieuwe Shoma school. De school in Bukoba, ligt op ca. 1,5 uur rijden van Rubya en is in januari 2012 van start gegaan. Deze school is net gestart, vanuit dezelfde visie als onze school, ook hier heb ik informatie verzameld.

P1050227P1050164

Gerelateerde projecten

Overige nieuwsberichten