Het ontstaan van stichting Shoma

Bezoek Rubya 2004

In augustus bezocht een groep Nederlanders Rubya, gelegen in noordwest Tanzania. Dit in verband met de bruiloft van Frank Bigirwamungu, geboren in Rubya en Marloes Bargeman, Nederlandse. Zij ontmoetten elkaar in 2000, toen Marloes in het ziekenhuis van Rubya een co-schap liep. Het contact bleef en sinds 2002 wonen zij samen in Nederland. In augustus 2004 trouwden zij, zowel in Nederland als in Tanzania en werden naar Rubya vergezeld door een groep familie en vrienden.

Feest in Rubya

Rondom de bruiloft verbleef de groep uit Nederland bij familie en vrienden van Frank in Rubya. De ontvangst was meer dan hartelijk en de groep werd nauw betrokken bij alle voorbereidingen voor het feest. Geweldig om te zien hoe de hele gemeenschap meewerkte om voor ongeveer duizend gasten eten en drinken te verzorgen! Dit alles met ingrediënten van eigen land en koeien en geiten van de eigen veestapel. Voor de Nederlanders natuurlijk een fantastische ervaring om dit te mogen meemaken, maar ook een voorbeeld van de afhankelijkheid van de landbouw en de (mede daardoor) kwetsbare situatie van de mensen daar. Men wist er met bescheiden middelen een geweldig en onvergetelijk feest van te maken!

Oprichting Stichting Shoma

Binnen de groep Nederlanders ontstond het idee om de plaatselijke bevolking te steunen. Bij overleg met mensen ter plaatse werd aangegeven dat één van de problemen is dat veel kinderen niet naar school kunnen. Officieel is scholing gratis en de scholen zijn er wel, maar door verplichte bijdragen voor gebouwen, lesmateriaal en schooluniformen is het voor velen niet haalbaar.

Het leek dus een goed idee om met hulp aan de lokale bevolking te beginnen bij de ontwikkeling van kinderen. Bij terugkomst in Nederland zijn we begonnen met de oprichting van Stichting Onderwijsbevordering noordwest Tanzania (Shoma), waarmee we inmiddels al heel wat kinderen naar school hebben geholpen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA