Fantastisch fietsen in de Drôme

Hier leest u het verhaal van deelnemer Jan Koppenol.

Sinds 2 jaar fiets ik regelmatig met mijn broer Arie. Vorig jaar hebben we samen deelgenomen aan Alp d’Huzes en toen hebben we besloten om vaker in de bergen te gaan fietsen. Als volgende berg op onze bucketlist hebben we toen de Mont Ventoux (‘De Kale Berg’) geplaatst. Via via hoorde ik over de Drôme Tour. Deze
kleinschalige organisatie organiseert al enkele jaren fietsen in het mooie gebied van de Drôme en met als absoluut (zowel letterlijk als figuurlijk) hoogtepunt de beklimming van de Mont Ventoux.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hebben ons begin 2015 ingeschreven bij deze organisatie (zie: www.drometour.com) en hebben gefietst in de week van 6 tot 13 juni. De organisatie is gevestigd op een camping Le Pilat in het dorpje St. Ferreol Trente Pas. Zelf zaten wij ergens anders, namelijk in de plaats Nyons; ca 20 minuten rijden van de camping.
Elke dag was er keuze uit een drietal afstanden: 40, 65 en 100 kilometer. Wij kozen elke keer voor de ca. 65 kilometer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De organisatie had werkelijk fantastisch mooie routes uitgezet door het bergachtige gebied en op deze wijze was dit een uitstekende training voor de beklimming van de Mont Ventoux op de vrijdag. Wij hadden besloten om op de donderdag een rustdag te nemen. Op de woensdagavond – terwijl wij aan het genieten waren van een barbeque met Cotes du Rhône – kreeg ik een telefoontje van de organisatie: de beklimming was verplaatst naar de donderdag in verband met de slechte weersverwachting voor vrijdag. Dag rustdag.
Op donderdagochtend verzamelden wij om 10.00 uur met ca 100 deelnemers in Bedoin. De Kale Berg kan van 3 kanten worden beklommen en de beklimming vanuit Bedoin staat bekend als de zwaarste: ruim 21 km lang met meer dan 1600 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van ca. 8%. Kortom: voor mij een hele uitdaging. Dat bleek het ook te zijn. Met name het deel door het bos is een kwelling: ruim 10 kilometer lang met een stijgingspercentage van ca. 10% en nagenoeg zonder bochten. Maar na een uitputtingsslag van bijna 3 uur was ik op de top; mijn broer was daar al een kwartiertje eerder in geslaagd. Gemiddeld reed ik dus ca.
> 7km/uur bergop. Niet echt erg hard, maar wel in the pocket. De afdaling was een ander verhaal. In amper 20 minuten waren we weer beneden na een spectaculaire afdaling.

IMG_0988Ik kan deelname aan de Drôme Tour van harte aanbevelen: kleinschalig, een zeer betrokken organisatie, fantastische routes in de rustige en mooie Drôme en natuurlijk het steunen van een goed doel.

Jan Koppenol

Gerelateerde nieuwsberichten

Overige nieuwsberichten